Gamla Östersund

Högtidsmötet 23 oktober 2022

Nu har medlemmarna fått sin uppskattade årsskrift.

I lördags var det boksläpp för Föreningen Gamla Östersunds Årsskrift 2022 och på söndagskvällen presenterades den för ett hundratal av föreningens medlemmar vid Högtidsmötet på Rådhuset.

– Vi gick i mål även denna gång, konstaterade årsskriftens redaktör Agne Svärd i sin presentation av boken.

 Årets bok är den 85:e utgåvan sedan starten 1938. Många medlemmar, och även en hel del andra, hämtade sin bok redan vid lördagens boksläpp i Stadsmuseet medan andra valde att invänta söndagskvällens Högtidsmöte.

Och det var idel glada miner vid bokutdelningen som bildade avslut på festligheterna i Rådhuset.

– Ja, verkligen, berättar redaktören Agne Svärd. Det är sällan man får så många glada tillrop, medlemmarna verkar gilla sin årsskrift!

Årsskriften 2022 omfattar 188 sidor och innehåller ett 20-tal artiklar.

– Vår ambition är att bjuda på ett smörgåsbord av ämnesområden, här ska finnas en smakbit som passar alla. Det tror jag är en avgörande faktor för att den är så uppskattad, det finns en väldig bredd i materialet, säger Agne Svärd.

Nästa 20 skribenter medverkar i årets bok som pryds av en fantastisk omslagsbild tagen av Göran Strand, ”astrofotografen”  som är uppväxt i Lugnvik men som numera är bosatt på Frösön.

– Det här är människor som satsar tid och delar med sig av sina kunskaper för att vi ska kunna lägga ytterligare några pusselbitar till Östersunds historia. Stort tack till dem, säger Agne Svärd.

En av artiklarna i årets utgåva handlar om kirurgen och forskaren Willem van der Linden, verksam på Östersunds sjukhus under många år på den senare halvan av 1900-talet.

Van der Lindens liv var långt mer dramatiskt än vi kunnat ana, uppväxt i ett Nederländerna som var ockuperat av nazisterna och när han efter sin pension satsade många år på att hjälpa till med sjukvården i nödens Jemen blev han kidnappad av Al-Qaida!

Artikeln är skriven av Willem van der Lindens son Jan van der Linden, professor vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet i Stockholm. Och som av en händelse fanns Jan (och hans syster Olga som är bosatt här i Östersund) på plats vid såväl boksläppet som Högtidsmötet på söndagskvällen där han var kvällens huvudtalare när han presenterade valda delar ur sin artikel.

Under det nästan fyra timmar långa Högtidsmötet passade också föreningens ordförande Peter Berg på att bland annat berätta om FGÖ:s verksamhet samt även visa jubileumsloggan för nästa års hundraårsfirande. Då är det också tänkt att årsskriften tillfälligt ömsar skinn och blir en jubileumsbok med ett litet annat upplägg!

 Fotnot: Årsskrift 2022 finns nu att köpa på Hübinettes bokhandel, Akademibokhandeln samt i butiken på Jamtli. Boken kostar 150 kronor. Den finns givetvis också till försäljning på Stadsmuseet helgfria lördagar kl 12-15. Där kan också FGÖ:s medlemmar hämta sin bok samt givetvis den kalender för ges ut för jubileumsåret 2023.

Samling runt välkomstdrinken. styrelsens Christina Wistman och Minna Lehtomäki (med ryggen mot kameran) hälsar några av gästerna välkommen till Högtidsmötet i Rådhuset. Foto: Björn Nilsson
Inger Schönberg var en av kvällens många glada gäster. Foto: Björn Nilsson
Vimmel före middagen, i centrum föreningens ordförande Peter Berg i samtal med Gunnar Nord. Foto: Björn Nilsson
Professor Jan van der Linden från Saltsjöbaden var Högtidsmötets huvudtalare när han berättade om den artikel han skrivit i årsskriften om sin far, kirurgen och forskaren Willem van der Linden som under många år var verksam på Östersunds sjukhus. Jan kom till Högtidsmötet tillsammans med sin syster Olga bosatt i Östersund. Foto: Björn Nilsson
Hundratalet medlemmar träffades och trivdes vid FGÖ:s högtidsmöte i Rådhuset. Foto: Björn Nilsson
FGÖ:s ordförande Peter Berg tog chansen att berätta om föreningens verksamhet vid Högtidsmötet i Rådhuset. Foto: Björn Nilsson
Det vara bara glada miner när medlemmarna hämtade ut sin årsskrift och jubileumskalender vid hemgången från Högtidsmötet. Här är det Stig Nilbrandt som får sin påse av årsskriftens redaktör Agne Svärd och blir avprickad av föreningens sekreterare Lennart Sundström. Foto: Björn Nilsson