
Föreningen Gamla Östersund var en av många som tog chansen att visa upp sin bokproduktion när Bokmässan Bodil genomfördes under lördagen i Östersunds bibliotek.
-I första hand fick vi ytterligare en chans att presentera Årsskrift 2022 som släpptes för en dryg månad sedan, säger Agne Svärd, årsbokens redaktör.
I närmare fem timmar kunde bokintresserade Östersundsbor strosa omkring i biblioteket och ta del av det som lokala författare här tog chansen att visa upp.
– Oj, vilken härlig dag det blev. Det här var riktigt roligt med många trevliga möten och samtal, summerade Margareta Olsson i årsskriftskommittén sin dag i FGÖ:s monter.
På föreningens bord stod givetvis Årsskrift 2022, den 85:e utgåvan sedan starten 1938, i centrum men här fanns också exemplar av de närmast föregående årsskrifter.
– Det känns fantastiskt roligt att kunna ha med sig fem årsskrifter med sammanlagt 123 artiklar och 1050 sidor som alla bidrar att lägga små pusselbitar om Östersunds historia, sa Agne Svärd när han från scenen i ”Speakers corner” fick chansen att under några minuter berätta om hur föreningen tänker med sin årsskrift.
– Vår årsbok är i första hand en medlemsförmån, alla medlemmar får boken gratis. Men vi är givetvis glada om vi kan sprida vårt bidrag om Östersunds historia till så många som möjligt, säger Agne Svärd.
Förutom årsskrifterna väckte Johan F Wijnbladhs praktverk om Adolf Emil Melander och Östersund på 1850-talet stort intresse bland besökarna liksom boken om Östersunds olika ortnamn samt barnboken om ”Åsa och Jan”.
Fotnot: Ni som är intresserade av årsskrifterna och FGÖ:s övriga bokproduktion hittar dessa på Stadsmuseet, öppet helgfria lördagar mellan kl 12 och 15. Årsskrift 2022 finns också till försäljning på Hübinettes bokhandel, Akademibokhandeln samt butiken på Jamtli.
