Gamla Östersund

FGÖ presenterade Årsskrift 2023

Stort intresse när FGÖ presenterade Årsskrift 2023

 

Intresset var stort när det i lördags var boksläpp och presentation av Föreningen Gamla Östersunds Årsskrift 2023/Jubileumsboken (FGÖ fyller hundra år i år) på Jamtli.

– Det blev en fantastisk eftermiddag med många glada medlemmar och en intresserad allmänhet på plats, summerade ordföranden Peter Berg.

 

I en välfylld Rentzhogsal presenterade bokens redaktör Agne Svärd lite av innehållet och hade även bjudit in några av årets medverkande skribenter. Kulturhistorikern Gunilla Nilsson Edler tog oss tillbaka till hur livet såg ut i Östersund för hundra år sedan, Johan F Wijnblad, med över 20 år i årsskriftens redaktionskommitté, presenterade den militärstad som Östersund har varit men framförallt försökte han sig på en analys om vad som kommer att ske i de tider som nu råder medan ÖP:s förre sportchef Thord Eric Nilsson berättade initierat om alla förlorade OS-omröstningar men att hoppet åter lever om ett vinter-OS i Östersund 2030 eller möjligen 2034. Då ska det ske enligt ”den svenska modellen” (arrangemang på redan befintliga anläggningar), en idé som Nilsson lanserade för många år sedan och som nu kan bära frukt.

 

På plats fanns också mångårige LT-medarbetaren Lennart Öhd som tog årets pressbild 1980. Några år tidigare, en solig augustidag 1978 hamnade Öhd, av en slump, mitt i dramatiken när en rälsbuss och ett godståg kolliderade i närheten av Havremagasinet och elva människor omkom. Öhd befann sig alldeles i närheten när kollisionen inträffade och var först på olycksplatsen. Nu berättade han om fem minuter, långa som en evighet, där han ensam vandrade omkring, omgiven av döda, skadade och förvridna plåtrester.

I årsskriften kan ni läsa Lennarts Öhds, och många andras, upplevelser vid en av landets värsta tågolyckor.

 

Den här eftermiddagen kunde många av föreningens medlemmar hämta sin årsskrift (och kalender) och i Jamtlibutiken passade de sedan på att köpa sig både en och två extra böcker. En utmärkt julklapp att ge bort, var budskapet.

 

Lördagens boksläpp var första delen av FGÖ:s hundraårsfirande i helgen där även den pågående utställningen (stänger den 29 oktober) i Jamtlis kafé naturligtvis ingår. Finalen sker på måndagskvällen med Högtidsmötet på Gamla teatern med drygt 150 medlemmar och inbjudna på plats.

Nora säljer böcker Foto: Björn Nilsson
Christer Holm & Lennart Sundström delar ut böcker till medlemmar Foto: Björn Nilsson
Kulturhistorikern Gunilla Nilsson Edler Foto: CH Jonasson
Bildutställning Foto: CH Jonasson
Bildutställning Foto: CH Jonasson
Thord Eric Nilsson Foto: CH Jonasson
Johan F Wijnblad Foto: Björn Nilsson
Agne Svärd & Lennart Öhd Foto: CH Jonasson
Agne Svärd & Lennart Öhd Foto. Björn Nilsson
Agne Svärd & Peter Berg Foto: CH Jonasson